Groeiend aantal gezondheidsministers: samenwerken op medicijnbeleid

Het huidige systeem van medicijnontwikkeling is niet duurzaam. De betaalbaarheid van nieuwe medicijnen komt steeds verder onder druk als we niets veranderen. Daarom hebben diverse landen vandaag in Parijs de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gevraagd om ondersteuning te bieden bij de noodzakelijke veranderingen. Namens Nederland was minister Edith Schippers (VWS) bij deze mondiale bijeenkomst aanwezig.
 
Samen optrekken moet ervoor zorgen dat nieuwe innovatieve medicijnen wereldwijd sneller beschikbaar worden voor de patient, tegen lagere en aanvaardbare prijzen, beter inzichtelijk is welke nieuwe medicijnen eraan komen en nieuwe businessmodellen

worden ontwikkeld. Binnen de OESO is een platform dat zich hierover buigt, waar Nederland aan deelneemt.
 
"De internationale wind is echt aan het veranderen, het aantal landen dat aandringt op verandering groeit snel", aldus Schippers. "Dat heb ik ook hier vandaag in Parijs gemerkt".
 
Naast de aanwezige Europese landen steunden onder andere ook Canada, Chili, Australië, Israel, Zuid-Korea en Japan het idee om samen op te trekken.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport [persbericht]
Foto: Michal Jarmoluk