Van Rijn: 'Bekijk het eens door de ogen van iemand met een handicap'

Bekijk de zaken eens wat vaker door de ogen van iemand met een handicap. Dan blijkt sporten, boodschappen doen of een terrasje pakken helemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn! Met dat doel start staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vandaag de campagne 'Meedoen met een handicap'.

Met deze campagne wil Van Rijn Nederlanders bewust maken en inzicht geven in wat zij zelf kunnen doen om mensen met een beperking volwaardig aan onze samenleving mee te laten doen. Vanmiddag is de bewindspersoon met deze campagne op de Horecava in Amsterdam gestart.

Gelijke dromen, gelijke kansen

Van Rijn: 'Gelijke dromen beginnen met gelijke kansen. Nederland telt meer dan 2 miljoen mensen met een of meerdere handicaps. Naar een café of universiteit gaan kan voor hen door een hoge drempel, het ontbreken van liften of een geweigerde assistentiehond knap lastig zijn. Deze campagne roept ons op het eens vanuit het perspectief van iemand met een handicap te bekijken. Dat werkt! En dan zie je ook dat kleine aanpassingen soms een groot verschil maken.'

Inhoud campagne 'Meedoen met een handicap'

De campagne start met ervaringsverhalen van mensen met een handicap.

Op www.meedoenmeteenhandicap.nl vindt u adviezen en tips over wat u in de omgang met mensen met een handicap kunt doen. Sportclubs kunnen bijvoorbeeld een rolstoel lenen en kijken of mensen in een rolstoel überhaupt de kantine binnen kunnen komen. Of u kunt mensen met een handicap eens rechtstreeks aanspreken in plaats van hun begeleider.

De website bevat bovendien informatie over de verplichting om assistentiehonden toe te laten in bijvoorbeeld horecagelegenheden en taxi’s. Maar ook: dat niet alle handicaps altijd even goed zichtbaar zijn.

VN-verdrag Handicap

De campagne komt voort uit het VN-verdrag Handicap dat sinds juli 2016 in Nederland geldt. Het Verdrag regelt dat iedereen, met of zonder een beperking, volwaardig kan deelnemen aan de samenleving. Ratificatie was opgenomen in het regeerakkoord van kabinet Rutte-Asscher.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport [persbericht]
Foto: Kirsty Pargeter / Freepik