Kankerpatiënten in de steek gelaten door zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars hebben een waslijst aan zorg die wel en niet wordt behandeld. Als trouwe cliënt gaat u ervan uit dat u goed verzekerd bent, en dat u in nood, kunt rekenen op financiële steun van de zorgverzekeraar. Helaas komt het regelmatig voor dat mensen écht zorg nodig hebben die in Nederland niet wordt verleend, maar die onze buurlanden wel aanbieden. Aangezien diverse zorgverzekeraars ook contracten met Duitse en Belgische zorginstellingen hebben gesloten, lijkt het geen probleem om een behandeling in het buitenland te laten uitvoeren. Maar valt uw behandeling -die al jaren succesvol wordt uitgevoerd - onder de term ‘experimenteel’, dan kunt u die financiële zorgsteun wel vergeten.

Dit overkwam Joke Timmers (69 jaar). Begin dit jaar werd bij haar kanker geconstateerd. Ze had nooit eerder last van haar gezondheid gehad. “Ze is altijd een gezonde en gelukkige moeder geweest, die je nooit hoorde klagen”, zegt haar zoon Anthony. Een jaar geleden was er nog grote vreugde toen Anthony Timmers in het huwelijksbootje stapte. Het was een mooie onvergetelijke dag met familie en vrienden, maar nu - een jaar later - is die vreugde verdrongen door zware wolken van pijn, verdriet, onmacht en verbijstering.

Behandelingen in het buitenland
De primaire bron van kanker is bij mevrouw Timmers de gal. Deze is momenteel rustig. Het is haar lever die op dit moment vanwege actieve uitzaaiingen het acute probleem is. De kankercellen groeien snel, waardoor de kans dat deze op een andere plek een nieuwe tumor veroorzaken, wordt vergroot. In Nederland is al het mogelijke gedaan. Meer kunnen artsen hier niet doen. Mevrouw Timmers is uitbehandeld.

Familie Timmers heeft de moed echter niet opgegeven. "Er zou en moest nog een behandeling zijn die moeder zou kunnen helpen", zegt haar dochter Masenka. Anthony, Masenka en vader Ad struinden het internet af. Na lang zoeken, kwamen ze bij Dr. Vogl in Frankfurt uit. Dr. Vogl werkt als interventieradioloog in een Duitse Universiteitskliniek. Hij behandelt met name patiënten met lever- en galblaaskanker. Dr. Vogl heeft met zijn speciale behandeling, waarmee tumoren heel lokaal worden behandeld, het leven van veel patiënten kunnen verlengen. Dr. Vogl kan mevrouw Timmers  helpen door een deel van de lever en vervolgens de galblaas te verwijderen.

Hoewel dr. Vogl al meer dan vijftien jaar dergelijke behandelingen uitvoert, wordt deze behandeling nog steeds niet als bewezen effectief beschouwd. Dit betekent dat patiënten die zich door dr. Vogl laten behandelen, niets vergoed krijgen, maar alles zelf uit hun eigen portemonnee moeten betalen.

Eisen van zorgverzekeraars
Joke Timmers heeft toestemming gevraagd aan haar zorgverzekeraar. De medische ingreep die ze moet ondergaan, is noodzakelijk en

kan hier in Nederland niet worden uitgevoerd – omdat de bron haar gal is en niet haar lever. De medische specialist, dr. Vogl, is medisch beproefd. Hij heeft al meer dan vijftien jaar deze of vergelijkbare behandelingen succesvol uitgevoerd. Jaarlijks laten meer dan 2.000 patiënten zich door hem behandelen. Het enige probleem is dat de behandelingen van dr. Vogl in ons land als experimenteel worden beschouwd. Zijn behandelingen blijken in Nederland nog niet volledig geaccepteerd, erkend en in praktijk te zijn gebracht.

Is het niet vreemd dat een welvarend en innovatief land als Nederland er meer dan vijftien jaar over doet om een levensreddende of levensverlengende behandeling als bewezen effectief te beschouwen?

Uit een onderzoek dat het College voor Zorgverzekeraars (CVZ) in 2008 heeft laten uitvoeren, blijkt dat behandelingen als TACE en LITT (de behandelingen die dr. Vogl uitvoert) niet voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk. Er was toen nog onvoldoende bewijs van kwaliteit voor de effectiviteit van TACE en LITT en blijkbaar acht jaar later is er nog steeds onvoldoende bewijs. Vormen die patiënten die door Vogl’s behandelingen kankervrij zijn of levensverlenging hebben gekregen, niet voldoende bewijs dat zijn behandelingen effectief zijn? Hoeveel voorbeelden van patiënten die baat hebben gehad met de behandelingen van dr. Vogl, hebben zorgverzekeraars nodig? Het internet staat er vol van.

Crowdfunding-actie
Iedereen zou graag het leven van een zieke dierbare willen verlengen. Maar zonder een dikke portemonnee wordt dit moeilijk. De behandeling voor mevrouw Timmers kost zo’n 14.000 euro! Het is niet verbazingwekkend dat veel kankerpatiënten na een dergelijke behandeling diep in de schulden komen te zitten. Hoe zouden zorgverzekeraars zich voelen nadat ze een kankerpatiënt een ‘nee’ hebben gegeven op een mogelijke (gedeeltelijke) vergoeding? Hoe zouden ze reageren als dit een van hun dierbaren overkwam? Wellicht hebben zij voldoende geld om een dergelijke operatie te kunnen financieren.

Anthony Timmers geeft aan dat zijn familie dit geld niet zo ‘1-2-3’ klaar heeft liggen en is daardoor samen met zijn zus Masenka begonnen met een crowdfunding-actie op Geefgezondheid.nu. Met deze actie hopen Anthony en Masenka € 10.000 euro bij elkaar te krijgen om hun moeder te kunnen helpen.

Wilt u ook een bijdrage geven aan dit mooie project van Anthony en Masenka Timmers? Ga dan naar Geefgezondheid.nu en doneer. Elke euro geeft familie Timmers hoop en kracht.

Bron: EenVandaag, Zorginstituut Nederland, Geefgezondheid.nu
Foto: Anthony Timmers