Zorginkoop 2016

Ondanks dat de zorgverzekeraar u al een polis aanbiedt waarin u dekking belooft wordt voor het komende jaar, heeft de zorgverzekering alles behalve de zorginkoop rond met Ziekenhuizen en instellingen. Elke Nederlander kan tot 31 december mogelijk overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Voor verzekerden is het belangrijk om te weten bij welke zorgverlener ze na 1 januari terecht kunnen, zodat zij voor die tijd naar een andere zorgverzekeraar kunnen overstappen. Ook voor mensen die een bepaalde zorgverzekeraar overwegen, is het belangrijk om te weten bij welke zorgverlener ze dan terecht kunnen.

Zorgverzekeraars kopen zorg vooraf in. Elke zorgverzekeraar sluit andere contracten, met

andere zorgverleners. Dat doen zowel naturaverzekeraars als restitutieverzekeraars. Het verschil is echter dat verzekerden met een naturaverzekeraar het risico lopen dat hun verzekeraar de behandeling niet volledig vergoedt als ze naar een zorgverlener gaan met wie hun zorgverzekeraar geen contract heeft. Iets waar verzekerden met een restitutiepolis zich geen zorgen over hoeven te maken.

Uiterlijk 19 November moeten naturazorgverzekeraars bekendmaken met welke zorgverleners ze een contract hebben afgesloten. Wilt u al kiezen welke zorgverzekeraar u voor het komend jaar wil hebben, dan kunt u beter rekening houden dat u met de natura polis risico loopt niet overal geaccepteerd te worden.